UBO-register

UBO-register

In het UBO-register staan de uiteindelijke begunstigden (UBO's - Ultimate Beneficial Owners) geregistreerd. Dit zijn de personen die uiteindelijk eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over Belgische organisaties. Met jouw UBO-registratie draag je bij aan transparant en veiliger zakendoen in België en Europa. Het helpt fraude en witwaspraktijken tegen te gaan en zorgt voor meer transparantie binnen de zakelijke wereld.

De gegevens van UBO's in het Belgische UBO-register zijn niet openbaar toegankelijk. Enkel bevoegde instanties zoals het Openbaar Ministerie, de politie, de FOD Financiën en de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) hebben altijd volledige toegang tot deze gegevens om bijvoorbeeld verdachte transacties of frauduleuze praktijken te onderzoeken. Het UBO-register is ontstaan uit Europese regelgeving en is verplicht voor alle Belgische vennootschappen. 

Wat moeten wij ontvangen als wij je vragen om een UBO-opgave aan te leveren?

Er zijn verschillende manieren waarop je deze informatie aan ons kunt bezorgen:

UBO-registratie van het KBO

Wanneer je de UBO-registratie hebt uitgevoerd, ontvang je van de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) een bevestiging. Dit formulier kun je met ons delen. Mocht je dit document niet meer in je bezit hebben, dan zijn er andere mogelijkheden.

Oprichtingsakte van de vennootschap

Als de vennootschap is opgericht, kun je ook de oprichtingsakte opsturen. Hieruit blijkt doorgaans de eigendomsstructuur en de UBO-verhouding(en) van de onderneming.

Inzicht in UBO-gegevens via MyMinFin

Je kunt via de online dienst MyMinFin inloggen om te bekijken welke UBO's in het UBO-register zijn opgenomen voor jouw organisatie. Je kunt een schermafbeelding maken of de relevante pagina downloaden en met ons delen. Dit kan eenvoudig met je elektronische identiteitskaart (eID).

Met deze methoden zorgen we ervoor dat alle benodigde informatie correct en veilig wordt verwerkt in overeenstemming met de Belgische wetgeving.

UBO-register verplicht voor elke vennootschap

Elke vennootschap in België zoals een BV, CommV of VOF is verplicht om het UBO-register in te vullen. Het geldt dus zowel voor kleine vennootschappen als voor multinationals. Ook stichtingen en vzw's moeten zich registreren in het UBO-register.

Wat zijn de sancties bij niet-naleving?

In geval van overtreding van de bepalingen betreffende de identificatie en de mededeling van informatie over de uiteindelijke begunstigden kunnen administratieve sancties van 250 tot 50.000 euro opgelegd worden.

Bij het opstarten van een vennootschap is het in orde brengen van het UBO-register een vereiste. Je kunt dit zelf doet, je boekhouder laten doen of indien de oprichting via de notaris verloopt, de notaris vragen.