Maatschap oprichten: flexibele manier om samen te ondernemen

Een maatschap is een flexibele manier om samen te ondernemen. Wij begeleiden je bij elke stap van de oprichting, zodat je zorgeloos kan starten.

Maatschap oprichten: flexibele manier om samen te ondernemen

Een maatschap is een flexibele manier om samen te ondernemen. Wij begeleiden je bij elke stap van de oprichting, zodat je zorgeloos kan starten.

Wat is een maatschap?

Een maatschap is een samenwerkingsvorm waarbij twee of meer personen samen een onderneming opstarten. Elk brengt iets in: dat kan kapitaal zijn, arbeid, kennis of een combinatie van die drie. Het doel? Samen winst maken, zonder meteen een vennootschap met rechtspersoonlijkheid op te richten. Het is een eenvoudige en transparante manier om als partners samen te werken, bijvoorbeeld als vrije beroepers, artsen, consultants of familieleden. De afspraken worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst, maar er is géén notaris vereist. Een maatschap oprichten is ideaal voor wie samen wil ondernemen met vertrouwen, maar zonder complexe structuren.

Maatschap: betekenis, rechtspersoonlijkheid en successieplanning

De maatschap is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor verbintenissen van de maatschap. Toch biedt deze vorm veel flexibiliteit, zeker bij tijdelijke of familiale samenwerkingen. Een maatschap voorbeeld is een samenwerking tussen twee artsen die samen een praktijk delen, of tussen familieleden die samen een vastgoedportefeuille beheren. De maatschap wordt ook vaak ingezet voor successieplanning. Door bijvoorbeeld vermogen in een maatschap onder te brengen en stemrechten te behouden, kunnen ouders vermogen overdragen aan hun kinderen zonder de controle volledig te verliezen.

Ja, ik wil een maatschap oprichten
Did you know: Staete Vridjaggevoel

Wist je dat we over een eigen juridische afdeling beschikken?

Wist je dat Staete Vrijdaggevoel dé expert is in het oprichten van vennootschappen en het aanbieden van maatschappelijke zetels? We hebben een eigen juridische afdeling in huis. We werken volledig conform de Belgische wetgeving en zijn een wettelijk erkend adres door FOD Economie. Ondertussen vertrouwen in Nederland en België in totaal maandelijks meer dan 1.500 vaste klanten op onze expertise en gebruiken onze dienstverlening.

6 voordelen van je maatschap oprichten via Staete Vrijdaggevoel

Begeleiding op maat van jouw samenwerking

Elke maatschap is anders. Wij helpen je bij het opstellen van een duidelijke en evenwichtige overeenkomst.

Snelle en correcte inschrijving volgens wetgeving

Wij zorgen voor de inschrijving in de KBO, btw-activatie (indien nodig) en begeleiding bij alle stappen.

Geen notaris nodig (snel en duidelijk)

Je hoeft geen oprichtingsakte bij de notaris te laten maken. Alles kan via ons — snel, eenvoudig en wettelijk in orde.

Heldere uitleg, geen vakjargon

Wij maken complexe termen begrijpelijk. Wat jouw situatie ook is, we leggen het uit in klare taal.

Optioneel: professioneel adres inbegrepen

Heb je geen vast kantoor of wil je je privéadres niet gebruiken? Dan bieden we ook een maatschappelijke zetel.

Eén vast (juridisch) aanspreekpunt

Je krijgt geen anonieme helpdesk, maar een vaste contactpersoon die je persoonlijk verder helpt.

Ervaringen van Vrijdaggevoel klanten

Ervaringen van Vrijdaggevoel klanten

Je maatschap oprichten via ons verloopt in drie overzichtelijke stappen:

Maatschappelijke zetel stap 1

Kennismaking

We luisteren naar jouw plannen en bekijken of de maatschap de juiste vorm is. We overlopen wat je nodig hebt: naam, vennoten, doel en inbreng.

Maatschappelijke zetel stap 2

Wij stellen de overeenkomst op

Op basis van jullie input stellen wij een heldere maatschapsovereenkomst op. Geen standaarddocument, maar afgestemd op jullie samenwerking.
Maatschappelijke zetel stap 3

Inschrijving & activatie

We zorgen voor de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen, de btw-aanvraag (indien nodig), en een eventueel sociaal statuut.

Waarom kiezen voor een maatschap?

De maatschap is een bijzonder flexibele en toegankelijke samenwerkingsvorm. Ze wordt vaak gekozen door vrije beroepers zoals artsen, advocaten, architecten of consultants die hun krachten willen bundelen zonder meteen een complexe vennootschapsstructuur op te zetten. Maar ook in familiale context — bijvoorbeeld voor het beheer van vastgoed of vermogen — is de maatschap een slimme keuze. Een van de grote troeven van de maatschap is dat je er duidelijke afspraken in kan vastleggen, zonder tussenkomst van een notaris. Tegelijk blijf je als vennoot zelfstandig, met behoud van je eigen professionele identiteit en werking. Ook voor successieplanning wordt de maatschap regelmatig ingezet. Zo kan je bijvoorbeeld vermogen overdragen aan je kinderen, terwijl je via de maatschap toch controle behoudt over het beheer. De keerzijde is dat een maatschap geen rechtspersoonlijkheid heeft, en dat de vennoten dus persoonlijk aansprakelijk blijven. Goede afspraken en duidelijke begeleiding zijn dus essentieel voor een stabiele samenwerking

Nadelen van een maatschap

Hoewel de maatschap veel voordelen biedt, zijn er ook enkele aandachtspunten. Zo heeft een maatschap geen rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor eventuele schulden of verbintenissen. Daarnaast is een maatschap minder geschikt voor grote of sterk groeiende ondernemingen, door de beperkte schaalbaarheid van deze rechtsvorm. Tot slot steunt een maatschap in grote mate op onderling vertrouwen. Dat maakt het essentieel om duidelijke afspraken te maken tussen de vennoten. Daarom is het belangrijk om je goed te laten begeleiden bij de oprichting. En dat is exact wat wij doen.

Klaar om te starten?

Bij Staete Vrijdaggevoel begeleiden we je stap voor stap bij het oprichten van je maatschap. Je krijgt duidelijke uitleg, ondersteuning bij je overeenkomst en een correcte inschrijving — allemaal zonder overbodige rompslomp.

Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan

Of start meteen je aanvraag via onze online intake